Vil ha flere kvinnelige kollegaer

Eva er vaktleder i Securitas, med de fleste hun har ansvaret for er menn. Derfor oppfordrer hun jenter som vurderer det å gå Securitasskolen.

- Bare gjør det! utbryter hun med et stort smil. – Vi trenger flere jenter! I utgangspunktet er dette et mannsdominert yrke, men det trenger det ikke være. I avdelingen min jobber et knippe tøffe jenter med bein i nesa, men vi trenger flere. Jenter løser kanskje problemer på en annen måte enn gutta, og det kan være bra.

Eva vet hva hun snakker om. Når hun ikke passer jobben som vaktleder med alt det innebærer av personalansvar, kundekontakt og andre administrative oppgaver er hun på gata med de andre vekterne på kontoret. Da erfarer hun rett som det er at hun blir undervurdert.

- Mange undervurderer hva som kan bo i en jente. Folk har åpenbart lettere for å slenge med leppa. Mange mannfolk liker ikke at ei jente i 20-åra forteller dem ting, men samtidig har nok menn litt vanskeligere for å bli fysiske overfor en jente enn hva en annen kvinne hadde hatt.

Det er neppe noen fare for at du blir ferdig utlært i dette yrket?

- Nei, jeg lærer til stadighet noe nytt og blir hele tiden overrasket over hva folk er i stand til å gjøre. Jeg lærer stadig mer om hvordan jeg kan takle forskjellige situasjoner, sier Eva.

Eva ble vekter som «snarvei ut av en tidligere jobb» og begynte i Securitas i et sommervikariat som gled over i deltidsstilling. Da hun tok inn over seg hvor godt hun likte jobben ble hun fast ansatt og ble nylig konstituert som vaktleder for avdelingen.

- Jeg trives med å jobbe med mennesker, sier hun. – Her møter du folk på sitt beste og sitt verste, og det interessante er hvordan du kan møte hver enkelt.

TRE KJAPPE

Beste egenskap for en vekter? Kommunikasjon er alfa omega.

Det morsomste med jobben? Uforutsigbarheten. Du vet aldri hva du kommer til.

Må man være veltrent og sterk? Du bør være i normalt god fysisk form. Du må kunne løpe en viss distanse, men trenger ikke være noe supermenneske.

Til tross for personalansvar og andre administrative oppgaver er Eva mye ute og patruljerer. Hun og hennes kollegaer har forskjellige områder de dekker hver dag, der butikker, restauranter, kafeer, hoteller og andre kunder skal ha besøk tre ganger daglig. Dette arbeidet handler i stor grad om forebygging av tyverier og forskjellige ordensproblemer gjennom synliggjøring og tilstedeværelse. Akkurat den dagen vi snakker med Eva om jobben hennes har hun kveldsvakt. Hun jobber i turnusordning med seksukers rotasjon, og det er vel å anta at arbeidet hennes også på den måten er variert, at det er ganske stor forskjell på å være vekter på dagtid og kveldstid?

- Å ja. Det er et helt annet type publikum ute på kveldstid og særlig i helgene. Vi blir oftere tilkalt av restauranter og barer eller hoteller som har problemer med gjestene. Det er ikke uvanlig at folk stikker av fra regningen eller at de rett og slett ikke gidder å betale. Selvsagt er det også mye mer folk ute i gatene.

Blir det litt mye noen ganger?- Det har vært situasjoner hvor jeg i ettertid har lurt på hva som skjedde. Du må stole på utdannelsen du har fått, og vite at du har lært det som skal til for å takle de fleste situasjoner. Likevel er det slik at du ikke alltid kan vite hvordan du reagerer, før du står der med 120 i puls. Det hender at adrenalinet hamrer ganske godt etterpå. Men alt i alt? Jeg er veldig glad i jobben min.Tror Eva at bbe seg oppover i systemet. I og med at du lærer veldig mye om deg selv i denne jobben åpner det også opp for mye annet.Securitas’ logo symboliserer de tre grunnleggende verdiene ærlighet, vaktsomhet og hjelpsomhet som er egenskaper du har bruk for i jobben som vekter. Med Securitasskolen og disse verdiene i ryggen vil det åpne seg en verden av muligheter. Skal du søke? Vi sier som Eva: Bare gjør det!   

Bli vekter i dag - Søk her
*
*
Velg sted og dato

 
Kveldskurs
 
Nettundervisning

Ved å sende inn skjemaet, godtar du at vi behandler dine personopplysninger i henhold til vår personvernerklæring