Møter vold, trusler og skytevåpen

21. januar 2013

Hector Vestbø og Christoffer Næsheim ønsker strengere straffer for å hindre trusler og vold mot vektere og sikkerhetsvakter.

– Det må svi mer å gå til angrep på en vakt i uniform, slik at terskelen for å utøve vold mot oss blir høyere, sier Vestbø.

Natt til tirsdag ble en vekter truet med skytevåpen da han bisto politiet med å ta en innbruddstyv på Forus.

Fra vårt arkiv har RA funnet fram noen av de verste sakene der vektere og sikkerhetsvakter har blitt utsatt for vold og trusler med eller uten våpen de siste tre årene.

Det finnes langt flere episoder å velge fra, og alle som jobber i sikkerhetsbransjen vet at de kan komme opp i risikofylte situasjoner.

– Jeg føler meg trygg når jeg er på jobb, men jeg er hele tiden bevisst på at noe kan skje. Vi gjør et veldig godt forarbeid før vi går ut på jobb, og vet hva som venter oss. Dessuten har vi godt samarbeid mellom kollegene, og pleier å ha kontroll, sier Hector Alonso Vestbø.

Utsatt bransje

Han er vaktleder i PSS, og har ansvar for vaktholdet ved utesteder eller større arrangementer. At enda en av hans kolleger i sikkerhetsbransjen ble truet med våpen denne uken, liker han selvsagt dårlig.

– Det forteller meg at vår bransje er utsatt. Vi har ikke noe vern. Det neste steget nå bør være at vår sikkerhet løftes både politisk og juridisk. Det må svi mer å gå til angrep på en vakt i uniform, slik at terskelen for å utøve vold mot oss blir høyere, sier Vestbø.

– Sjelden noe alvorlig skjer


Kollega Christoffer Næsheim er klar på at det er en viss risiko forbundet med jobben PSS utfører.

– Vi opplever både vold og trusler fra tid til annen, men sammenlignet med hvor mange ansatte vi har, og hvor mye folk vi møter ute, er det ikke et stort problem. Det er ikke vanlig at våre ansatte blir utsatt for vold, men det skjer selvsagt, og det kan oppleves vanskelig for dem som rammes, sier Næsheim.

Han peker på viktigheten av å være godt organisert i tilfelle en konfrontasjon skulle oppstå.

– Vi jobber alltid i par, og har både sambandsutstyr og skikkelig sikkerhetsutstyr. Vi har også et godt apparat som tar vare på de ansatte i etterkant av en eventuell hendelse, sier Næsheim.

Les hele saken på rogalandsavis.no