Slukker brann med kunstig virkelighet

6. mars 2017

Securitas lanserer en verdensnyhet i form av markedets smarteste branntrening. Med e-læring og VR-briller vil liv reddes og store verdier spares. Teknologien og konseptet er utviklet i Norge.

 

Hensikten med nyvinningen fra Securitas er å tilby tjenester som gjør det lettere for virksomheter å møte sine lovpålagte krav. Liv reddes og store verdier spares når flere trenes i å forebygge og slukke brann.

- Dette var tøft, virkelighetsnært og lærerikt, var Kristin Skogen Lunds respons etter at hun slukket brann ved hjelp av kunstig virkelighet.

NHO-sjefen er en av de første i Norge som har testet det nye konseptet. Med innovativ teknologi parkeres den tradisjonelle og tidkrevende treningen. Øvelser flyttes fra spesialområder utendørs til virksomhetens egne arbeidslokaler.

- Svært mange norske virksomheter må dokumentere at ansatte har ferdigheter i å forebygge og slukke brann. Vi gjør det enklere, mer kostnadseffektivt og engasjerende å tilegne seg denne livsviktige kunnskapen, sier Dorothy Billett som er ansvarlig for Securitas sin brann og redning satsing.

Siden treningen gjennomføres med VR-teknologi innendørs er det raskt og enkelt å trene store grupper arbeidstakere. Den smarte løsningen sparer virksomheter for tid og kostnader samtidig som sikkerheten øker. Teknologien er utviklet av norske Real Training. Kunnskapen, instruktørene og e-læringen tilbys av Securitas.

- Vi lanserer en ny standard for sikkerhetsopplæring innen branntrening. Vi tilbyr en kvalitet og opplevelse på treningen som brannmenn og fageksperter hevder er det mest virkelighetsnære de har opplevd, sier Billett.

At Securitas tar i bruk ny norsk teknologi «made in Norway», applauderes av Kristin Skogen Lund:

- Norge er avhengig av ny innovasjon som dette, hvor man tar eksisterende teknologi og finner ny anvendelse for det i et marked som har et skaleringspotensiale i seg. Vi må få frem flere norske løsninger som kan brukes i hele verden, og Securitas sin løsning gir mange spennende muligheter, sier Skogen Lund.

Securitas er alene om å tilby branntrening med denne teknologien. Alle instruktører er spesialutdannet innenfor brannfaget og vet hvordan en brann oppleves.

- Jo tryggere arbeidstakere er på seg selv og sin rolle i en alvorlig situasjon – desto raskere og bedre vil de handle. Derfor er det avgjørende at opplæring og trening gjennomføres i miljøer mennesker kjenner seg igjen i, sier Billett

Dette er spesielt viktig for service- og samferdselstilbydere som hele tiden har ansvar for sine gjester.

- Rask respons fra kyndige ansatte har reddet liv på hotell, restauranter, samferdselsknutepunkt, og offentlige transportmidler, sier Billett og legger til at branntreningen nå går fra å være et nødvendig onde til å bli en årlig verdifull hendelse ansatte vil se frem til.

Slik fungerer det

De som skal trenes må først gjennom et e-læringskurs. Deretter utstyres de med VR-briller og et brannslukkingsapparat. Med VR-brillene på oppstår en brann i rommet, og oppgaven er å slukke brannen så korrekt og hurtig som mulig. Med VR-brillene vil arbeidstakere lære hvordan et brannslukkingsapparat brukes til å fjerne faren, og bli trygge på at det kan ta sekunder å gjøre området trygt igjen. En instruktør vil alltid være til stede for å veilede og gi råd. Teknologien er helt trygg og kan brukes av alle. Programvaren kan simulere ulike branner for alle typer miljø som kontor, flykabin, storkjøkken, hotellrom, eller teknisk rom. Med denne tjenesten fra Securitas kan virksomheter trene hele avdelinger på under en dag. Ifølge brannmenn er opplæring med kunstig virkelighet noe av det mest realistiske de har opplevd.