Lærer seg å slukke brann med VR i pukkverket

16. november 2017

Feiring bruk var først i Norge til å bestille branntrening med kunstig virkelighet. Et branntilløp på ett av anleggene ga nylig bekreftelsen på at investeringer i sikkerhetshetstrening er viktig og riktig.

-En virkelighetstro læringssituasjon og effektiv gjennomføring gjorde valget av kursleverandør enkelt, sier HMS-leder på Feiring bruk, Ole Viken.

-Jeg så med en gang at dette er midt i blinken for vårt behov, sier Viken.

Han var på et arrangement hos en e-læringsleverandør da han fikk prøve VR-briller og håndslukker fra Securitas. Feiring-konsernet driver hovedsakelig med pukkverk og asfalt. Med 175 ansatte fordelt på ti adresser på Østlandet og en rekke mobile anlegg, er det en utfordring å samle medarbeiderne.

-Logistikken er krevende når vi forsøker å gjennomføre kurs og kompetanseheving uten at det går utover produksjonen. Vi sparer penger og kan trene bedre når vi nå kombinerer e-læring med praktisk øvelse på en lettvint måte i et pauserom eller en spisesal. Samtidig får vi øvd oss på scenarier som er mer relevante for oss enn å stå og slokke i et oljefat.

I den praktiske branntreningen brukes en håndslukker, og VR-brillene viser hvorvidt man lykkes med pulverapparatet. Det er tre scenarier tilgjengelig: Hotellrom, kjøkken og teknisk rom. Flere kommer fortløpende til. Feiring Bruk har nå også bestilt sitt eget scenario tilpasset deres arbeidsmiljø.

-All steinen vår brenner jo ikke så godt, men vi har store mengder maskiner, elektromotorer, hydraulikkolje og transportbånd av gummi. Dette gir såpass vanskelige forhold at til og med brannvesenet kan ha utfordringer med å få kontroll på slike branner. Derfor er det viktig å komme tidlig inn og få slukket så fort som mulig, forteller Viken.

De hadde nylig branntilløp på ett av pukkverkene, og selv om skadeomfanget var begrenset, har det vært en påminnelse om behovet for jevnlig branntrening og kostnadene ved stopp i produksjonen.
Viken mener at branntrening med VR gir bedre kunnskap sammenlignet med tidligere praksis.

-Jeg håper og tror at våre ansatte synes at dette både er gøy, nytt og spennende. Det gir jo en veldig god opplevelse, og scenariene er veldig virkelighetstro. Her kan man jo også vente litt og la brannen utvikle seg, og man kan orientere seg i rommet og se hvordan det påvirker sikt og spredning. Du får en mer virkelighetsnær situasjon, og jeg vil si at det er mer krevende å slukke brannen her enn i oljefatet. Dette er en veldig god metode, sier han.