Skip to main content

Anbefaler jenter å søke

Eva er vaktleder i Securitas, og de fleste hun har ansvaret for er menn. Derfor oppfordrer hun jenter som vurderer det å gå Securitasskolen.

-Bare gjør det! utbryter hun med et stort smil. – Vi trenger flere jenter! I utgangspunktet er dette et mannsdominert yrke, men det trenger det ikke være. I avdelingen min jobber et knippe tøffe jenter med bein i nesa, men vi trenger flere. Jenter løser kanskje problemer på en annen måte enn gutta, og det kan være bra.
 
 
Eva vet hva hun snakker om etter flere år som vekter.
 
- Mange undervurderer hva som kan bo i en jente. Folk har åpenbart lettere for å slenge med leppa. Mange mannfolk liker ikke at ei jente i 20-åra forteller dem ting, men samtidig har nok menn litt vanskeligere for å bli fysiske overfor en jente.
 
Det er neppe noen fare for at du blir ferdig utlært i dette yrket?
 
- Nei, jeg lærer til stadighet noe nytt og blir hele tiden overrasket over hva folk er i stand til å gjøre. Jeg lærer stadig mer om hvordan jeg kan takle forskjellige situasjoner, sier Eva.
 
Eva ble vekter som «snarvei ut av en tidligere jobb» og begynte i Securitas i et sommervikariat som gled over i deltidsstilling. Da hun tok inn over seg hvor godt hun likte jobben ble hun fast ansatt og ble nylig konstituert som vaktleder for avdelingen.
 
- Jeg trives med å jobbe med mennesker, sier hun. – Her møter du folk på sitt beste og sitt verste, og det interessante er hvordan du kan møte hver enkelt.
 

TRE KJAPPE

  • Beste egenskap for en vekter? Kommunikasjon er alfa omega.
  • Det morsomste med jobben? Uforutsigbarheten. Du vet aldri hva du kommer til.
  • Må man være veltrent og sterk? Du bør være i normalt god fysisk form. Du må kunne løpe en viss distanse, men trenger ikke være noe supermenneske.
 
Til tross for personalansvar og andre administrative oppgaver er Eva mye ute og patruljerer. Hun og hennes kollegaer har forskjellige områder de dekker hver dag, der butikker, restauranter, kafeer, hoteller og andre kunder skal ha besøk flere ganger daglig. Dette arbeidet handler i stor grad om forebygging av tyverier og forskjellige ordensproblemer gjennom synliggjøring og tilstedeværelse. Akkurat den dagen vi snakker med Eva om jobben hennes har hun kveldsvakt. Hun jobber i turnusordning med seksukers rotasjon, og det er vel å anta at arbeidet hennes også på den måten er variert, at det er ganske stor forskjell på å være vekter på dagtid og kveldstid?
 
- Å ja. Det er et helt annet type publikum ute på kveldstid og særlig i helgene. Vi blir oftere tilkalt av restauranter og barer eller hoteller som har problemer med gjestene. Det er ikke uvanlig at folk stikker av fra regningen eller at de rett og slett ikke gidder å betale. Selvsagt er det også mye mer folk ute i gatene.
 
Blir det litt mye noen ganger?- Det har vært situasjoner hvor jeg i ettertid har lurt på hva som skjedde. Du må stole på utdannelsen du har fått, og vite at du har lært det som skal til for å takle de fleste situasjoner. Det hender at adrenalinet hamrer ganske godt etterpå. Men alt i alt? Jeg er veldig glad i jobben min.
 
Tror Eva at Securitasskolen og jobben som vekter kan være springbrett for andre yrker?
 
- Mange velger å jobbe seg oppover i systemet. I og med at du lærer veldig mye om deg selv i denne jobben åpner det også opp for mye annet.
 
Securitas’ logo symboliserer de tre grunnleggende verdiene ærlighet, vaktsomhet og hjelpsomhet, og er egenskaper du har bruk for i jobben som vekter. Med Securitasskolen og verdiene i ryggen vil det åpne seg en verden av muligheter. Skal du søke? Vi sier som Eva: Bare gjør det!

Jeg ønsker mer informasjon, vennligst kontakt meg:

Det oppstod en feil under henting av captcha-bilde

Ved å sende inn skjemaet, godtar du at vi behandler dine personopplysninger i henhold til vår personvernerklæring.

Beklager, vi støtter ikke denne nettleseren. For å se vår nettside, forsøk en annen browser, som Chrome, Safari, Forefox eller Edge