Alarmen har gått – hva nå?
Når alarmen utløses, er det viktig å holde hodet kaldt og følge en tydelig prosedyre. Det første du bør gjøre, er å finne ut hva som har forårsaket alarmen. Er det snakk om et sikkerhetsbrudd, eller dreier det seg om en teknisk feil? Det er avgjørende å avklare dette raskt for å kunne iverksette riktige tiltak.
1. Undersøk alarmen
Dersom alarmanlegget ditt er tilknyttet en alarmstasjon, som for eksempel Securitas, vil du normalt bli kontaktet umiddelbart for å bekrefte situasjonen. Dersom du ikke svarer, eller alarmen ikke blir avbrutt med korrekt kodeord, starter alarmstasjonen neste steg i henhold til avtalte prosedyrer, som for eksempel å sende en vekter.
- Tips: Sørg for at kontaktinformasjonen din alltid er oppdatert, og at du eller en annen betrodd person er tilgjengelig ved behov.
2. Ved falsk alarm – kanseller den
Dersom alarmen ble utløst ved en feiltakelse eller på grunn av teknisk feil kan den ofte avbrytes via kontrollpanelet eller ved å ringe alarmstasjonen.
- Personlig kodeord: For å kansellere alarmen må du som regel oppgi et personlig kodeord som identifiserer deg som rettmessig bruker av systemet. Kodeordet blir utstedt når du inngår avtale med leverandøren.
- Eget telefonnummer: Du skal ha mottatt et eget telefonnummer for kansellering av alarmer, som benyttes i slike tilfeller.
3. Vurder situasjonen nøye
Dersom det ikke er en falsk alarm, må du handle raskt og hensiktsmessig.
- Prioriter sikkerhet: Ikke gå inn i bygget dersom det er mistanke om innbrudd eller fare. Hold deg på trygg avstand.
- Varsle politiet: Dersom alarmen ikke er koblet til alarmstasjon med utrykning, må du selv kontakte politiet umiddelbart.
4. Når nødetatene eller vektere rykker ut
Dersom alarmen ikke kanselleres, eller det er mistanke om innbrudd, vil vektere rykke ut i henhold til avtale. De gjennomfører visuell inspeksjon utvendig og går deretter inn for å kontrollere lokalene. Hvis det oppdages tegn på innbrudd, varsles politiet før lokalet undersøkes videre. I enkelte tilfeller pågripes gjerningspersoner på stedet, ofte i samarbeid med politiet.
5. Sørg for tilgang og samarbeid
For at vektere eller nødetater skal kunne gjøre jobben sin, må du sørge for at de har tilgang til nødvendige områder. Dette inkluderer nøkler, adgangskort, koder og annen relevant informasjon.
6. Evaluer og oppdater rutinene dine
Etter en alarmsituasjon bør du gå gjennom hendelsesforløpet og vurdere om prosedyrene dine fungerte som de skulle. Var systemet i orden? Ble reaksjonene håndtert effektivt? Bruk erfaringene til å forbedre rutiner og gjøre nødvendige justeringer.
Konklusjon: Vær forberedt og behold roen
Alarmen er en viktig del av sikkerheten i bedriften, men det er like viktig å vite hvordan du skal håndtere situasjonen når den går. Med gode rutiner, klart definerte roller og samarbeid med en profesjonell sikkerhetspartner som Securitas, kan du føle deg trygg – enten det gjelder å avklare falske alarmer eller håndtere reelle hendelser.
Ønsker du hjelp med å oppdatere sikkerhetsløsningene i bedriften din? Ta kontakt med oss i dag – vi hjelper deg med rådgivning, løsninger og videre oppfølging.