Skip to main content

Med bilen som kontor

Kjartan (32) startet Securitas-karrieren med et vikariat for å ha en biinntekt som student, men det var en så trivelig arbeidsplass at han ble værende.

Spennende dager som vekter

 
Kjartans arbeidsdager  er uforutsigbare,  spennende og givende.  Men hva har han bak i  den store kassebilen  sin? Det er hemmelig,  og den eneste måten å  finne det ut på er å bli  vekter.
 
- Det blir en del falske  alarmer, medgir  Kjartan. En viktig del  av jobben som vekter i  Securitas’ utrykningsavdeling er å kjøre til butikker og privatboliger for å sjekke alarmer som går. Iblant er det en vanskelig kunde eller uønsket person som skaper bryderi for de ansatte i en butikk, andre ganger kan alarmen være utløst ved et uhell. – Det er en del butikkansatte som ikke vet hvordan de skal bruke alarmpanelet.
 
 
Kjartan har lært mye om alarmer siden han begynte i jobben, men vekterstillingen har gitt ham kompetanse langt utover det. Uforutsigbarheten som følger yrket, har lært ham å være fleksibel og gjør at han kan ta inn og analysere en situasjon raskt. Han er også blitt en kløpper i hverdagsdiplomati.
 
- Det er viktig at du ikke fornærmer eller forulemper folk. Når en butikkeier vil ha fjernet en uønsket person må du prøve å se saken fra begge sider og ikke bare be den uønskede personen ryke og reise, men vise vedkommende respekt. Samtidig må du uttrykke forståelse overfor butikkeieren som tross alt er kunden vår og står med problemet. Å løse konflikter uten at det oppstår håndgemeng og bråk er noe du blir god på.

Utfordrende?

- Utfordringer er vanlig, men vi kan ringe hverandre, gi hverandre hjelp og gode råd og som regel finne ut av ting på en forholdsvis enkel måte. Det er cirka 30 ansatte og derfor veldig mye erfaring innad i avdelingen. Blir man skikkelig stressa kan man som regel også la andre ta over, sier Kjartan.
 
Han trives kjempegodt i jobben som vekter og har vært heldig med arbeidstiden, synes han. Som småbarnspappa er det praktisk kun å jobbe dagtid og ikke i turnusordning, slik at han for eksempel kan hente i barnehagen når det trengs.
 

TRE KJAPPE

 
  • Beste egenskap for en vekter? Tålmodighet.
  • Det morsomste med jobben? Interne spøker. Man kan ha litt svart humor på det man opplever i løpet av dagen.
  • Må man være veltrent og sterk? Nei, det viktigste er kommunikasjonsevnene.
 
Kjartan startet Securitas-karrieren med et vikariat for å ha en biinntekt som student, men det var en så trivelig arbeidsplass at han ble værende. Han begynte i mobilavdelingen der mye av jobben var å patruljere parkeringshus og fjerne personer som hadde ulovlig opphold der.
 
- Det ble en brå start i jobben. Der oppholder det seg folk som ikke har det så bra, og det er ikke noe gøy å gi dem beskjed om at de ikke kan sove der, men må finne andre steder å bo. Det var både givende og trist, og du blir litt som en sosialarbeider. 
 
Deretter hadde han en periode i adgangskontrollen med ansvar for at driftspersonell kommer inn der de skal før han i dag altså jobber med utrykning. Det passer ham som hånd i hanske.
 
- Å sitte i bilen her er helt supert. Det er en veldig trivelig arbeidsplass der du ikke trenger å være sosial hele tiden. Jobben krever selvsagt at du har sosiale ferdigheter, men her trenger jeg ikke benytte dem hele tiden. Bilen er også et godt kontor. Det er gode, behagelige biler, og det er god plass baki.
 
Men hva har han egentlig i det store bakrommet?
 
- Det er hemmelig. Kan ikke si det. Sorry.
 
Vil du finne det ut? Da bør du søke deg inn på Securitasskolen. Har Kjartan noen ord med på veien til nye søkere?
 
- Vekterjobben er spennende. Den åpner opp for sosiale og spennende situasjoner, og den gir mye glede. Du blir litt som en hverdagshelt. Det er mye takk og mange smil. Den selvstendige delen av jobben er også verdt å trekke frem. Du lærer deg å løse nesten en hvilken som helst situasjon, avslutter han.
 
 

Jeg ønsker mer informasjon, vennligst kontakt meg:

Det oppstod en feil under henting av captcha-bilde

Ved å sende inn skjemaet, godtar du at vi behandler dine personopplysninger i henhold til vår personvernerklæring.

Beklager, vi støtter ikke denne nettleseren. For å se vår nettside, forsøk en annen browser, som Chrome, Safari, Forefox eller Edge